عباس تصمیم میگیرد برای گرفتن گرین کارت آمریکا در ترکیه خود را به شکل زن درآورد و با مردی آمریکایی ازدواج کند. اما عشق و گرگهای در لباس دوست او را به چالش میکشند.
آدم برفی یک فیلم پر حاشیه
فیلم سینمایی ایرانی آدم برفی در سال 1373 به نویسندگی و کارگردانی داوود میرباقری ساخته شدهاست. این فیلم در طبقهبندی درام و کمدی قرار دارد.
اکبر عبدی(عباس خاکپور، درنا)، آزیتا حاجیان(دنیا)، داریوش ارجمند(اسی دربدر)، مهدی فتحی(چرچیل)، پرویز پرستویی(جواد کولی) و محمدرضا شریفی نیا(تاجر) از بازیگران مطرح این فیلم هستند.
چه بهایی برای مهاجرت باید پرداخت؟
عباس خاکپور برای گرفتن ویزای آمریکا به استانبول ترکیه می رود در آنجا هیچکدام از ترفندهایش جواب نداده و موفق به اخذ ویزای ایالات متحده نمیشود. در نهایت عباس تصمیم میگیرد خود را به شکل زن گریم کند و لباس مبدل بپوشد تا به بهانه ازدواج با یک مرد آمریکایی بتواند کارت سبز آمریکا را بگیرد. عباس آقا تبدیل به درنا خانم میشود. در همین حین با دیدن خدمتکار هتل به نام دنیا دلبستهی او شده و همهی برنامههایش به هم میریزد.
کارگردان سریال تاریخی پشت دوربین کمدی
ایده فیلم آدم برفی در حین ساخت سریال امام علی از طرف عبدالله اسکندری، چهرهپرداز معروف سینمای ایران به داوود میرباقری پیشنهاد داده شد اما کارگردان آن را رد کرد زیرا به عقیدهاش در آن زمان در ژانر کمدی تبحر لازم را نداشت. پس از آشنایی میرباقری با حوزه هنری و مدرسهی فیلمنامهنویسی حوزه، او جسارت ساخت فیلم کمدی را پیدا کرده و با بازنگری طرح فیلم، تصمیم میگیرد به تهیهکنندگی حوزه هنری، آن را کارگردانی کند.
در زمانی که سینما رفتن برای خیلیها گناه محسوب میشد، میرباقری که کارگردانی سریال امام علی را در رزومه داشت باید تصمیم بزرگی میگرفت زیرا این فیلم به نوعی شکستن کلیشه و حرکتی خارج از عرف در سینمای آن دوران محسوب میشد.
میرباقری که در سریال امام علی ثابت کردهبود دیالوگنویس خوبی است، خودش فیلمنامه را نوشت. او اکثر عوامل سریال امام علی را برای فیلم برگزید: بازیگران مهم سریال مانند داریوش ارجمند، مهدی فتحی و محمدرضا شریفی نیا در کنار عبدالله اسکندری طراح چهره، مازیار پرتو فیلمبردار و فرهاد فخرالدینی آهنگساز از آن جمله هستند.
داوود میرباقری از تلویزیون تا سینما
کارگردان مطرح ایرانی، داوود میرباقری، فعالیت هنری خود را در سال 1359 با گذراندن یک دوره سه ساله هنرآموزی تئاتر در تئاتر شهر آغاز کرد. سریال گرگها را در 1365 و سریال رعنا را در 1368 کارگردانی کرد. او با سریال خوش ساخت امام علی 1370-1375 به شهرت رسید و با نویسندگی و کارگردانی فیلم آدم برفی به سینما وارد شد. میرباقری سه فیلم آدم برفی، ساحره و مسافر ری را در کارنامهی سینماییش به عنوان کارگردان دارد.
او در سال 1376 به خاطر فیلم معجزه خنده و در سال 1378 برای فیلم آدم برفی نامزد دریافت تندیس خانه سینما برای بهترین فیلمنامه شد. وی در حال حاضر در حال ساخت سریال عظیم و بسیار پر خرج سلمان فارسی برای تلویزیون است.
یک کمدی جسورانه
بازخورد منتقدین در برابر فیلم آدم برفی در مجموع مثبت بود. مسعود فراستی تمام قد از آن دفاع کرد و آن را یک فیلم شجاعانه دانست. امیر قادری از آن به عنوان یک فیلم تمام عیار با استانداردهای اجرایی قابل قبول و یک کمدی خوب عامهپسند یاد کرد. شهرزاد رحمتی در ماهنامه فیلم در مورد آدم برفی گفت: «از معدود کمدیهای تاریخ سینمای ایران که میخنداند و درعینحال نیشتر میزند و هشدار میدهد و آزاردهنده نیست».
حضور لمپنها و لات ها، داستان عاشقانه، نقش زن ضعیفی که نیاز دارد مردی لوتی منش نجاتش دهد و روایت عامهپسند فیلم موجب شد برخی از منتقدین از آن به عنوان فیلم فارسی یاد کنند اما شاید پیام هشداردهنده فیلم در مورد پدیده مهاجرت ایرانیان آن سالها و رویای زندگی بهتر در جایی غیر از وطن و جسارت مطرحکردن مسائلی که در زمان خود خط قرمز محسوب میشد بتواند این فیلم را از این اتهام مبرا کند.
ماجرای توقیف فیلم آدم برفی
پس از آن که همه مجوزهای لازم برای اکران عمومی فیلم گرفته شد، مدیران آن سال تصمیم گرفتند از حضور آدم برفی در سیزدهمین جشنواره فیلم فجر ممانعت به عمل بیاورند و به بهانه دیر رسیدن فیلم آن را نمایش ندهند. فیلمی که تهیهکننده آن حوزه هنری بود برای یک توقیف کبری در آرشیو رفت و سهسال بعد در 1376 همزمان با پایان نمایش سریال امام علی در تلویزیون رفع توقیف شد.
فیلم پس ازآن که از جشنواره کنار گذاشته شد در تالار اندیشه اکران محدود میشود تا عوامل نشان دهند فیلم کامل بود و دیررسیدن بهانه ی درستی برای توقیف آن نیست.
بعدها مشخص شد که فیلم را به خاطر محتوایی که در آن هنگام خط قرمز محسوب میشد توقیف کرده بودند زیرا از نظر آنهایی که در پشت پردهی توقیف بودند نمایش چنین فیلمهایی که در آن روابط عاشقانه زن و مرد را نشان دهند کراهت داشت. میرباقری خود در مصاحبهای گفته بود:«آن ها فکر میکنند هر فیلمی که پایان خوش دارد فیلم فارسی است».
حاشیه تا آخرین لحظات اکران
زمانی که فیلم رفع توقیف شد و به اکران عمومی رسید هم حاشیههای آن ادامه داشت. گروهی از مذهبیهای تندرو هنگام اکران فیلم در سینما آفریقا تهران به آن حمله کرده و به سینما خسارت زدند.
فاتح تکسوار گیشهها
داستان های حول توقیف فیلم و سهسال جنجال رسانهای آن را بر سر زبانها آورد و موجب تبلیغ ناخواسته برای فیلم شد. همانطور که انتظار میرفت پس از اکران عمومی، فیلم آدم برفی به موفقیت تجاری چشمگیری دست یافت. بالغ بر چهار میلیون بلیط برای تماشای فیلم فروخته شد و آدم برفی پرفروشترین فیلم سال شد. فروش این فیلم با حساب بلیط حدود صد تومان آن سال، بیش از 580 میلیون تومان بود.
این فیلم یکی از بهترین فیلمهای کمدی سینمای ایران است که هنوز پس از سه دهه طرفداران زیادی در میان مخاطبان دارد. فیلم آدم برفی در سال 1378 نامزد دریافت تندیس بهترین فیلمنامه از خانه سینما شد.
فیلم آدم برفی را کجا ببینیم؟
این کمدی جسورانه و پر از لحظات شوخ و تلخ را میتوانید در پلانو با کیفیت بالا تماشا کنید. میتوانید از بازیهای خوب، دیالوگهای جذاب و فیلمنامه پر جزییات آن لذت ببرید.