هواپیمای بی‌سرنشین مهاجر برای شناسایی خطوط دشمن اعزام می‌شود برای تکمیل این مأموریت لازم است رزمندگان به خطوط مقدم دشمن نفوذ کرده و هواپیما را هدایت کنند، آگاهی دشمن این مأموریت را بسیار دشوار و پرمخاطره می‌کند.

فیلم مهاجر: سلوک در دفاع مقدس

فیلم مهاجر به کارگردانی ابراهیم حاتمی‌کیا از تولیدات سال 1368 سینمای ایران در ژانر جنگی است. حاتمی‌کیا در سومین ساخته خود، همانند دو فیلم قبلی به جنگ تحمیلی ایران و عراق و اتفاقات خطوط مقدم جبهه پرداخت. بازیگران اصلی این فیلم علیرضا خاتمی، محمدابراهیم اصغرزاده، اصغر نقی‌زاده و علیرضا حیدری هستند.

نسل اول پهپادها در نبرد ناجوانمردانه

داستان مهاجر در بحبوحه جنگ تحمیلی روایت می شود. جایی که قرار است نسل های اولیه هواپیماهای بی‌سرنشین یا همان پهپاد با نام مهاجر، توسط رزمندگان ایرانی برای تصویربرداری و شناسایی خطوط مقدم دشمن بعثی استفاده شود.

این نسخه از هواپیماها که با کنترل از راه دور هدایت می شوند، برد زیادی ندارند و برای رفت و برگشت آن ها به خطوط دشمن نیاز است که دو نفر هدایت آن را به عهده بگیرند. نفر اول در خطوط نیروهای خودی و نفر دوم در قلب خطوط دفاعی عراقی‌ها. یک تیم کوچک از نیروهای ایرانی به قلب خطوط عراق نفوذ می‌کنند و در مکانی مناسب مخفی می‌شوند تا بخش دوم هدایت هواپیمای بی‌سرنشین مهاجر از طریق آنها انجام شود. این مأموریت با آگاهی نیروهای دشمن از حضور تیم عملیاتی ایرانی دچار چالشی جدی می شود ...‌

ابراهیم حاتمی‌کیا، کارگردان انقلابی

ابراهیم حاتمی کیا متولد سال 1340 در تهران، از جمله جوانانی بود که در اوج جوانی شاهد وقوع انقلاب اسلامی در سال 1357 بودند. این جوانان که خود را فرزندان امام خمینی می‌دانستند، در جهت آرمان‌های انقلاب از هیچ‌کاری دریغ نداشتند. برخی از این جوانان وارد وادی فرهنگ و هنر شدند و تلاش کردند خط فکری انقلابی را در سینما جاری کنند و نمونه‌ای از ترکیب تعهد و هنر بوده و سینمایی خالص و ناب از اندیشه‌های اسلامی و انقلابی ایجاد کنند.‌

ابراهیم حاتمی‌کیا و رسول ملاقلی‌پور دو تن از شاخص‌ترین و موفق‌ترین این افراد بودند که توانستند علاوه بر تعهد، تخصص را هم در آثارشان وارد کنند و فیلم‌هایی قابل قبول از جبهه و جنگ بسازند و جور دوستانی که صرفا ادعا بودند و کمدی‌های ناخواسته جنگی‌شان امروزه حتی نام برده نمی شود را بکشند.

حاتمی‌کیا مدت‌ها در جبهه حضور داشت و در موسسه روایت فتح، به کار فرهنگی و تصویربرداری از جنگ و جبهه مشغول بود. او در سال 1365 اولین فیلم خود به نام هویت را ساخت. فیلم کم ادعایی که نشان از تولد کارگردانی می‌داد که به الفبای سینما آشناست. او در سال 1367 با ساخت دیده‌بان توجه منتقدین سینما را به خود جلب کرد.

‌این فیلم روایت دیده‌بانی عارف‌مسلک بود که برای گرادادن به توپخانه خودی باید در موقعیتی خاص مستقر می‌شد. مسیر حرکت او تا رسیدن به موقعیت مورد نظر چیزی بین مکاشفه روحانی و روایتی از جنگ و جبهه بود.

حاتمی‌‌کیا بعد از مهاجر، تا امروز همچنان به فیلمسازی ادامه داده است. فیلم‌های او روز به روز از نظر تکنیکی پخته‌تر شد ولی از خلوص و صداقت نسبت به آثار اولیه‌اش کاسته شد.‌

کارگردانی که فقط فیلمنامه‌های خودش را می‌سازد

فیلمنامه مهاجر توسط خود حاتمی‌کیا نوشته شده‌است. وی در مصاحبه‌ای در همان سال‌ها می‌گوید مادامی که خودش فیلمنامه و مسائل آن را حس نکرده باشد، قادر نیست فیلمش را بسازد. این دیدگاه باعث شد که او جز در ارتفاع‌پست که با اصغر فرهادی در نوشتن فیلمنامه همکاری کرد، همیشه فیلمنامه‌های خود را به تصویر بکشد. همکاری‌ای که گویا خیلی هم مثبت نبود.

به نظر بسیاری از منتقدان اکثر آثار حاتمی‌کیا معمولا از حفره‌های فیلمنامه‌ای ضربه خورده‌اند. چه بسا حضور یک نویسنده حرفه‌ای(چیزی که در سینمای دنیا کاملا جا افتاده‌است) در کنار او باعث می‌شد تا فیلم‌هایی ماندگارتر بسازد.

مهاجر در جشنواره فجر

مهاجر در جشنواره فیلم فجر سال 1368 مورد توجه هیأت داوران قرار گرفت. پنج سیمرغ و یک دیپلم افتخار ره آورد مهاجر از فجر بود. سیمرغ بلورین بهترین فیلم، بهترین جلوه‌های ویژه(اصغر پور هاجریان)، بهترین صداگذاری(محسن روشن)، بهترین موسیقی متن(کریم گوگردچی) و بهترین پوستر (مرتضی ممیز) در کنار دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه برای ابراهیم حاتمی‌کیا افتخارات مهاجر از فجر هشتم بود.

فیلم مهاجر را کجا ببینیم؟

این فیلم جنگی سینمای دفاع مقدس ایران و مأموریت پرکشش و هیجان‌انگیز رزمندگان را در پلانو با بهترین کیفیت تماشا کنید.

فیلم‌های مرتبط با مهاجر

دیدگاه‌ها
دریافت اعلان notif

مـی‌خــواهیــد در جـریـــان به‌روزترین اخبار سینما باشید؟