رعنا به عنوان تازه عروس وارد عمارت مجلل بهرام میشود. اندکی بعد متوجه میشود زنی دیگر در اتاق مخفی بهرام زندگی میکند.
عروسک ساحره
فیلم سینمایی ساحره محصول 1376 سینمای ایران است که توسط داوود میرباقری ساخته شده است. ساحره در گونه درام، وحشت و رازآلود قرار میگیرد. این فیلم اقتباسی از داستانی کوتاه از صادق هدایت به نام عروسک پشت پرده است که فریدون فرهودی فیلمنامه آن را به رشته تحریر در آورده است.
محسن شاه ابراهیمی (بهرام)، ویشکا آسایش (رعنا)، فریده سپاه منصور (مادر بهرام) و عنایت الله بخشی (ایوب خدمتکار خانه) از بازیگران مطرح فیلم هستند.
در اتاق مخفی چه می گذرد؟
رعنا هنرپیشهی تئاتر، دختری پرشور و بازیگوش از طبقه متوسط است. شبی در اجرای تئاترش که در آن نقش عروسک را ایفا میکرد با روانشناسی سرشناس و ثروتمندی به نام بهرام آشنا میشود. بهرام گروه نمایش را به عمارت مجللش دعوت کرده و در گوشهای از رعنا خواستگاری میکند. آنها با یکدیگر ازدواج میکنند و با مادر معلولش در عمارت، زندگی مشترکشان را آغاز میکنند.
بهرام با روح کنترلگرش کمکم شور جوانی و شادابی رعنا را میگیرد و او را از شغل و دیدن دوستانش محروم میکند. رعنا کم کم احساس میکند تبدیل به یک عروسک بازیچه برای بهرام شده است. اتفاقات مشکوکی هم در عمارت رخ میدهد که رعنا شک میکند زنی یا شبحی از یک زن در اتاق پنهانی بهرام حضور دارد. کنجکاویهایش او را به ماجراهای غیر منتظره و ترسناکی میکشاند...
ساحره اقتباسی از یک شاهکار
داستان ساحره از یک داستان کوتاه به نام «عروسک پشت پرده» از کتاب مجموعه داستانی «سایه روشن» صادق هدایت الهام گرفته شده است اما میرباقری ترجیح داد پایان داستان را به شکل دیگری رقم بزند و کمی خط روایت را تغییر دهد. ماجرای ساحره در واقع جدالی بین سنت و تغییرات جامعه امروزی است که گامی بزرگ به سوی مدرنیته برمیدارد. این فیلم تعصبات، زنستیزی و سنتهایی که خشک و بیروحند را دشمنی علیه خوشبختی میبیند.
از این داستان بینظیر صادق هدایت و ایده درخشانش در سینما و تئاتر بارها استفاده شده است. اجراهای اپرایی عروسک پشت پرده بازتاب بین المللی داشته است.
درون مایه فیلم ساحره ما را به یاد فیلم ربهکا، فیلمی اقتباسی از رمان دافنه دوموریه و کارگردانی آلفرد هیچکاک میاندازد. تم اصلی هر دو داستان در مورد زنی است که به عنوان همسر مرد ثروتمند به عمارتی مجلل و مرموز میآید و احساس میکند شبح زنی در خانه سایه افکنده است. چالش این زنان، رویارویی با رازهای همسر متنفذ و ثروتمند خود در عمارتی بزرگ است.
میرباقری کارگردان ژانرهای متنوع
داوود میرباقری کارگردان نام آشنای سینمای ایران، فعالیت هنری حرفه ای خود را با هنرآموزی تئاتر در تئاتر شهر آغاز کرد و سپس در تلویزیون مشغول به کار شد و سریال هایی چون گرگها، رعنا و امام علی را کارگردانی کرد. او عمده شهرت خود را در آن سالها مدیون سریال خوش ساخت امام علی است. اولین فیلم کارنامه سینماییش به عنوان کارگردان، آدم برفی در سال 1373 بود و سه سال پس از آن ساحره را کارگردانی کرد.
در سال 1393 از وی تقدیر شد و به پاس یک عمر فعالیت هنری نشان افتخار جهادگر عرصه فرهنگ به او اهدا شد.
تجربه میرباقری در ساحره جز تجارب موفق او محسوب نمیشود. تلاش میرباقری برای پوشاندن ضعفهای فیلمنامه کافی نبود. فیلمنامه با افت و خیز در روایت و پرداختن به جزییات کم اهمیت و دستکاری پایانبندی محشر داستان اصلی، در حقیقت ایده درخشان داستان عروسک پشت پرده را حیف و میل کرده است.
استفاده از شاه ابراهیمی که در واقع طراح صحنه و لباس آثار سینمایی است به عنوان نقش اول مرد بیشتر انتخابی رفاقتی به نظر میآید. شاه ابراهیمی به هیچ وجه اجرای خوبی ندارد و نمیتواند روان رنجور شخصیت را در تقابل با بازی پر انرژی ویشکا آسایش نشان دهد.
البته داستان بینظیر، موسیقی خوب فیلم که کار بابک بیات بود، دوبله قوی و بازی بینظیر ویشکا آسایش، توانسته فیلم را به اثری تبدیل کند که ارزش دیدن داشته باشد.
ویشکا آسایش، از قطام تا رعنا
ویشکا آسایش هنرپیشه توانمند سینمای ایران، با بازی در نقش قطام بنت شجنه در سریال امام علی به سینما و تلویزیون ایران معرفی شد و یکی از به یادماندنیترین نقشهایش را جلوی دوربین داییش، مازیار پرتو ایفا کرد. میرباقری که استعداد بازیگری او را کشف کرده بود از او برای بازی در نقش رعنا در فیلم ساحره دعوت کرد.
او در نقش ساحره، بازی قدرتمندی را از خود به نمایش گذاشت. خود در رابطه با نقش رعنا در ساحره میگوید: «یکی از نقشهایی بود که خیلی دوستش داشتم. ظاهرا خیلی ها هم از عروسک ترسیده بودند!»
ویشکا آسایش برای بازی در این فیلم نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن از جشنواره فیلم فجر شد. او بعدها به خاطر بازی در فیلم کمدی ورود آقایان ممنوع جایزه نقش اول زن را در فجر از آن خود کرد.
یک دوبله بینظیر
چیزی که در ایجاد اتمسفر گیرای فیلم ساحره به شدت موثر است دوبله قوی آن است. شخصیت بهرام در فیلم گنگ و مبهم است و بازی خشک و نچسب محسن شاه ابراهیمی هم مزید بر نقص فیلمنامه شد. سرپرست گویندگان ناصر طهماسب، به جای محسن شاهابراهیمی صحبت کرده است و به جد بسیاری از عیبهای بازی او را پوشاند تا بازی ضعیفش چندان به چشم نیاید.
مینو غزنوی نیز با صدای پر عمق و دلنشینش به جای ویشکا آسایش حرف زده است. شاید در فیلمهای ایرانی دوبله روی صدای خود هنرپیشگان چندان دلچسب نباشد اما تمهید دوبله برای این فیلم حقیقتا ایدهی جالب و نجاتبخشی بود.
فیلم ساحره را کجا ببینیم؟
فیلم هیجانانگیز و پر رمز و راز ساحره را میتوانید از پلانو با کیفیت بالا ببینید و از تماشای آنلاین جذابش و پایان غیر منتظرهاش لذت ببرید.