احد و نادر دو فرد متشرع، رازی در کامبوج دارند، به بهانه سفر حج به آنجا سفر میکنند. با گمشدن مدارک شناساییشان، باید در کشور غریب گلیم خود را از آب بیرون بکشند.
فیلم چهار انگشت؛ عاشقی در شرق دور و دردسرهایش
فیلم سینمایی چهار انگشت یک فیلم کمدی از سینمای ایران است که در سال 1397 به تهیهکنندگی حمید پنداشته تولید شد. حامد محمدی فیلمنامهنویس و کارگردان جوان، فیلم را نوشت و کارگردانی کرد. فیلم در کشورهای کامبوج، تایلند و ایران فیلمبرداری شد. امیر جعفری (احد فاتحهای)، جواد عزتی (نادرایستاده)، مایداوی وییز (اینتیرا) و مونا فرجاد (منصوره) بازیگران اصلی این فیلم هستند.
«واعظان کاین جلوه در محراب و منبر میکنند / چون به خلوت میروند آن کارِ دیگر میکنند»
مردی ظاهرالصلاح، متشرع و مذهبی به نام احد فاتحهای قصد سفر زیارتی دارد. مراسم توسط دستیارش نادر ایستاده مدیریت میشود. به خانواده و دوستان و همکارانش اینگونه القا میشود که آنها راهی سفر حج هستند. اما در حقیقت حاج آقا فاتحهای قصد دارد قبل از انتصاب به پست مهم دولتی، به کامبوج سفر کند و همسر صیغهایاش اینتیرا را برای بار آخر ملاقات کند. وقتی مدارک احد و نادر در باغ وحش از بین میرود، مشکلات این دو، چند برابر شده و باید در کشور غریب و عجیب گلیم خود را از آب بیرون بکشند.
جفت ناجور و ریاکاری
چهار انگشت از فرمول موفق فیلمهای کمدی استفاده کرده است، زوج ناجور در موقعیت پیچیده. عبدلی و اوستای مدرن حامد محمدی اینبار به کشوری در شرق آسیا وارد میشوند. امیر جعفری به عنوان فردی خشک و جدی که اسیر عشقی مخفی شده و جواد عزتی به عنوان دستیار و کیفکش با نمک و تر و فرز او که کارها را برایش راست و ریست میکند و سعی میکند بدون آلودهشدن دامن حاج آقا، موانع را از سر راهش بردارد.
فیلمنامهنویس با افزودن چاشنی ریاکاری و جانماز آب کشیدن، سعی در ایجاد تضاد و خندهگرفتن بیشتر از مخاطب کرده است. تضاد موقعیت فرد متشرع که اصطلاحا حاج آقا هم صدا میشود در کشور و مکانی که پر از جاذبههای مختلف برای امتحان سلامت نفس است میتواند لحظات شاد و کمدی جذابی ایجاد کند.
دست خالی کارگردان
محمدی کارگردان و فیلمنامهنویس فیلم اما دستش خیلی زود خالی میشود. تکیه بیش از حد به دو موتیف ذکر شده باعث شد که فیلم عملا داستان خاصی نداشته باشد و بلاتکلیف، سکانس به سکانس صرفا به دنبال توجه مخاطب باشد.
فیلم بخصوص تا قبل از گمشدن مدارک هیچ داستان خاصی ندارد و صرفا پازلی از صحنههای به هم چسبیده است. در نیمه دوم شخصیتها هدفی پیدا میکنند و میشود خط کمرنگ داستانی را پشت اتفاقات پیش آمده دنبال کرد.
شخصیتهای اصلی نهایتأ از تیپهای کلیشهای خارج نمیشوند و چیزی از هنر بازیگری بازیگران آنها دست مخاطب را نمیگیرد. نقشآفرینی کلیشهای امیر جعفری در نقش فرد میانسال مذهبی ریاکار بدون ظرافت و نوآوری خاصی، یادآور فیلمهایی است که قبلا بازی کرده است.
زوج پولساز جعفری/ عزتی در فیلم چهارانگشت
معمولا در هر دورهای از سینما، برخی اسامی تضمینکننده فروش و بازگشت سرمایه فیلمهای تجاری هستند. در این سالها امیر جعفری و امیر عزتی جز این دسته هستند. جعفری و عزتی که در دو نسل متفاوت وارد عرصه بازیگری شدند، هر دو از تئاتر کار خود را آغاز و در تلویزیون و سریالهای خانگی به شهرت رسیدند. این دو با نشاندادن تواناییهای خود در نقشهای متنوع کمدی و جدی، تبدیل به گزینه مطمئن کارگردانها برای به اصطلاح در آوردن نقش شدند.
حامد محمدی در اکسیدان این زوج بازیگر را در نقشهای اصلی فیلمش به کار گرفت و نتیجه کار لااقل از نظر خودش بد نبود. فیلم اکسیدان فروش بدی هم در سینماها نداشت و همین او را ترغیب کرد که در تجربه تازهاش، چهار انگشت نیز به ترکیب برنده دست نزند.
متاسفانه محمدی فکر کرد که صرف حضور و قرار دادن این دو بازیگر و استفاده از شیرینی و تخصص ذاتی آنها در بداههپردازی، نیازی به فیلمنامه قرص و محکم پیدا نمیکند. ولی او عملا فیلم را به تسبیحی تبدیل کرده است که دانههایش با نخی سست به هم متصل شده و به راحتی از هم جدا میشود.
کارگردانی که فیلمنامهنویس بهتری است
حامد محمدی متولد سال 1358 فرزند تهیهکننده بهنام و موفق سینمای ایران منوچهر محمدی است. مارمولک، بازمانده، ارتفاع پست و سریال خاک سرخ تنها بخشی از آثاری است که او تهیه کرده است. حامد از سال 1382 به کمک پدر آمد و در مارمولک دستیار تهیه فیلم بود. وی مدتی به فیلمنامهنویسی روی آورد و موفقیتهایی هم در این زمینه کسب کرد.
او در سال 1387 طلا و مس را برای همایون اسعدیان نوشت و نامزد بهترین فیلمنامه از جشنواره فجر و جشن سینمای ایران شد. سال 1391 فیلمنامه حوض نقاشی توسط پدرش تولید شد. محمدی بعد از کارگردانی یک سریال با کارگردانی اکسیدان به سینما بازگشت. محمدی تا به امروز سه فیلم اکسیدان، چهار انگشت و چپ راست را ساخته که هر سه در ژانر کمدی قرار میگیرند. البته این فیلمها نه در اکران و نه نزد اهالی سینما اعتبار خاصی برایش رقم نزدند و ماندگار نشدند.
محمدی در فیلمهایش تا به امروز صرفا گیشه را هدف گرفته است و دغدغهای برای ساختن فیلمی ماندگار و قابل تامل از خود نشان نداده است. به این ترتیب میتوان گفت که دوران فیلمنامهنویسی اش از نظر استحکام و کیفیت سینمایی، از دوران کارگردانیاش ماندگارتر است.
واکنش سرد مخاطبان و منتقدان
چهار انگشت در سینماها فروش متوسطی داشت و با حدود 11 میلیارد تومان اکران را ترک کرد. منتقدان نیز در مجموع نقد مثبتی نسبت به آن نداشتند و چهار انگشت را فیلمی صرفا تجاری ارزیابی کرده اند. فیلم در جشنواره خاصی شرکت نکرد و در سایت IMDB نیز نمرات خوبی از مخاطبان دریافت نکرد.
فیلم چهار انگشت را از کجا ببینیم؟
این فیلم کمدی سینمای ایران را میتوانید از پلانو با کیفیت HD تماشا کنید. داستان دو ایرانی گم شده در کشور غریب میتواند موضوع جالبی برای وقت گذرانی خانوادگی باشد. همراه با پلانو از تماشای آنلاین فیلم لذت ببرید.