در دوران جنگ ایران و عراق، سپیده در شهر سردشت پرستار بوده است. پس از بمباران شیمیایی، او به مواد شیمیایی آلوده شده و بیمار میشود. سالها بعد او با سهیل ازدواج کرده و در انتظار فرزند هستند. بعد از سونوگرافی پزشکان به او هشداری میدهند...
فیلم میم مثل مادر؛ رنجنامه مادران وطن
فیلم سینمایی میم مثل مادر در سال 1385 به کارگردانی و نویسندگی رسول ملاقلی پور ساخته شده است. منوچهر محمدی تهیهکننده و آریا عظیمینژاد آهنگساز این فیلم هستند.
گلشیفته فراهانی (سپیده)، حسین یاری (سهیل)، علی شادمان (سعید)، سحر دولتشاهی (فرزانه) و جمشید هاشم پور (روبیک) از هنرپیشگان فیلم هستند.
مادری تا پای جان
در دوران جنگ ایران و عراق، سپیده در شهر سردشت پرستار بوده است. پس از بمباران شیمیایی سردشت ، او به مواد شیمیایی آلوده شده و بیمار میشود. سالها بعد او با سهیل ازدواج کرده و در انتظار فرزند هستند. بعد از سونوگرافی پزشکان به او میگویند که فرزندش دچار مشکلات جسمانی است و ممکن است معلول باشد و این نتیجهی آسیب شیمیایی سپیده در جنگ است. سهیل میخواهد که بچه سقط شود اما سپیده امتناع میکند و همین تصمیم عامل طلاق این زوج میشود.
سپیده فرزند پسری را به دنیا میآورد و برای بزرگ کردنش با مشکلاتی مواجه میشود. در طول فیلم رازهایی از علت بیماری فرزند نیز عیان میشود..
عین مثل عشق مادری
از آن رو که ملاقلیپور قبل از سینما عکاس و مستندساز جنگ یود نگاه واقعگرایانه به جنگ و پسلرزههای بعد از آن دارد. او تعارف و تمجید خالی را کنار میگذارد و همه جوانب و تبعات جنگ را به تصویر میکشد.
ملاقلی پور در مصاحبهای میگوید: «فکر میکنم اگر قرار است برای جنگ فیلمی ساخته شود باید دنبال بیان جدیدی برای ارائه آن بگردیم. نسل امروز ما سینمای جنگ را پس میزند و من هم به او حق میدهم.»
فیلم سینمایی میم مثل مادر، رنج و مصیبت مادری زخم دیده از جنگ است که با زبانی صادقانه و با ایدهای خلاقانه به تصویر کشیده شده است. فیلم یک ملودرام اجتماعی احساسی غلیظ است. بازی درخشان گلشیفته فراهانی و موسیقی قدرتمندی که در خدمت روح اندوهگین فیلم است به احساسیتر شدن فیلم کمک میکند و به قول مسعود فراستی «اشکبرانگیز» است. فیلم شاید از این جنبه زیادهروی هم کرده باشد اما در القای حس همزاد پنداری با مادر رنجدیده و انتقال پیام فیلم موفق بوده است.
ملاقلیپور، جهادگر عرصه فرهنگ
رسول ملاقلی پور (1334-1385)، کارگردان، فیلمنامه ویس و تهیهکننده مطرح اهل ایران بود. وی از محبوبترین کارگردانان سینمای دفاع مقدس محسوب میشود.
او کار حرفهای خود را با عکاسی جنگ شروع کرد و بعد به مستندسازی جنگ روی آورد. با ساخت فیلم نینوا در سال 1363 به سینمای حرفهای وارد شد و دو سال بعد فیلم پرواز در شب را ساخت که برایش جایزه بهترین فیلم جشنواره فجر را به ارمغان آورد.
سفر به چزابه، نجات یافتگان و نسل سوخته از فیلم هایی هستند که در میان مخاطبان با استقبال مواجه شدند. فیلم ستودنی میم مثل مادر هم از واپسین فیلم های زندگی اوست.
به گفته ی پسرش، ملاقلیپور فیلمنامهنویسی را از مطالعه آثار بهرام بیضایی آموخته بود و فیلمنامه فیلمهایش را خودش به رشته تحریر در میآورد.
او برنده سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی و بهترین فیلم برای فیلم هیوا در جشنواره فیلم فجر سال 1377 شد. همچنین لوح زرین بهترین فیلم برای پرواز در شب در پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر را کسب کرد.
رسول ملاقلیپور با مستند «شش گوشه عرش»، درباره سفر به کربلا اثر فرجامش را ثبت کرد و در سال 1385 بر اثر سکته قلبی از سینما و زندگی خداحافظی کرد. پس از فوتش نشان افتخاری جهادگر عرصه فرهنگ برای یک عمر فعالیت هنری به خانواده ی وی تقدیم شد.
گلشیفته، مادری عاشق
رهاورد فراهانی که با نام گلشیفته شناخته میشود هنرپیشه توانمند و مطرح ایرانی و دختر بهزاد فراهانی است. او فعالیت حرفهای خود را در سینما از فیلم درخت گلابی آغاز کرد و توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را از آن خود کند. او با دریافت سیمرغ در 14 سالگی رکورددار جوانترین دریافتکننده این جایزه است. بازی در فیلم درباره الی نیز شهرت و تحسین جهانی برای او در پی داشت.
گلشیفته فراهانی در میم مثل مادر بازی درخشانی را از خود ارائه داد و حس مادرانهی نقش سپیده را به خوبی منعکس کرد. بخشی از اعتبار فیلم مدیون نقشآفرینی خوب گلشیفته است.
او خود با این که مادری را در زندگی واقعیش تجربه نکرده بود در رابطه با ایفای نقش در این فیلم میگوید: «ما بازیگریم و قطعا باید بتوانیم به خوبی هر نقش را ایفا کنیم. درست است که اگر مادر نباشیم نمیتوانیم حس مادربودن را به خوبی در ک کنیم، اما من برای ایفای این نقش از حضور علی شادمان، همفکری ملاقلیپور، همسرم و پدرم کمک بسیار گرفتم.»
موسیقی بهیادماندنی میم مثل مادر
آریا عظیمینژاد موسیقی دان و آهنگساز متبحر ایرانی است که آهنگسازی فیلم میم مثل مادر بر عهده او بود. او برای این فیلم نامزد دریافت جایزه بهترین موسیقی متن از جشنواره فیلم فجر شد.
برای ساخت موسیقی متن فیلم، بر خلاف نظر تهیهکننده که میخواست از سازهای ایرانی استفاده شود بیشتر از سازهای کلاسیک استفاده کرد زیرا سپیده، شخصیت اول فیلم یک نوازنده حرفهای سازهای کلاسیک بود. این انتخاب به این دلیل بود که بتواند احساسات مادرانه سپیده را در قالب موسیقی خوب بیان کند که در این رابطه موفق هم بود.
بازخورد فیلم
فیلم میم مثل مادر در آبان 1385 اکران شد و فروش نسبتا بالایی داشت. فیلم از سوی بنیاد فارابی به عنوان نماینده ایران در هشتادمین دوره جوایز اسکار معرفی شد که در نهاتیت از رفتن به جمع نامزدهای نهایی اسکار بازماند.
میم مثل مادر را از کجا ببینیم؟
فیلم احساسی و خوش ساخت میم مثل مادر را میتوانید از پلانو با کیفیت بالا تماشا کنید و با خانواده از تماشای آن و گوشدادن به موسیقی لذتبخش آن لحظاتی پر احساس بسازید. همراه با پلانو از تماشای آنلاین فیلم لذت ببرید.