مرد عوضی کمدی عاشقانهای که داستان زندگی دو مرد است یکی دانشمند و دیگری مدیرعامل. در سانحههای جداگانه هر یک به بیمارستان منتقل میشوند و این چنین میشود که مغز مرد دانشمند به مدیر کارخانه پیوند زده میشود
فیلم مرد عوضی؛ کمدی تابوشکن «محمدرضا هنرمند»
فیلم «مرد عوضی» کمدی است عاشقانهای که داستان زندگی دو مردی را تعریف میکند که یکی دانشمند است و دیگری مدیرعامل. در سانحههای جداگانه برای هر یکی از آنها هر دو به بیمارستان میروند و این چنین میشود که مغز مرد دانشمند به مدیر کارخانه پیوند زده میشود و زندگی جدیدی برای آقای مدیر آغاز میشود.«محمدرضا هنرمند» کارگردان این اثر است. او در زمره کارگردانهای گزیدهکار قرار دارد و از سال 1361 تا 1402 در یک بازهی زمانی چهل ساله فقط ده فیلم ساخته است. این کارگردان در سال 1376 با ساخت این اثر از بسیاری از هنجارهای موجود فاصله گرفت و توانست فیلم کمدی خوبی بسازد که پرفروشترین فیلم سینمایی در سال 1377 باشد.
در فیلم «مرد عوضی» بازیگرانی همچون «پرویز پرستویی»، «فاطمه معتمدآریا»، «افسانه بایگان»، «رضا ژیان»، «محمود پاکنیت»، «حمید لولایی»، «رضا شفیعیجم» و «نادر سلیمانی» ایفای نقش داشتند. حضور همین بازیگران سرشناس در این فیلم نشان داد که چه میزان موفقیت آن تضمین شده است. این فیلم در سال 1377 اکران شد و توانست در آن سال 902 میلیون تومان در سینماها فروش داشته باشد و رکوردی را در فروش فیلم به ثبت برساند.
همنامی اثر «هنرمند» با یکی از آثار «هیچکاک»
این فیلم پیش از هر چیز در نامش با یکی از آثار بزرگترین سنماگران تاریخ جهان، مردی که به استاد تعلیق در سینما شهرت داشت، همنام است. البته موضوع داستان نیز تا اندازهای بومی شده است. اگر در داستان هیچکاک نوازندهای به دلیل شباهت به یکی از تبهکاران دستگیر میشود در فیلم ایرانی ماجرای پیوند مغز صورت میگیرد.اگر اثر هیچکاک فیلمی نوآر بود که بر اساس داستانی واقعی ساخته شده بود، در فیلم «محمدرضا هنرمند» این موضوع کاملا ساختهی ذهن نویسندهای به نام «فرهاد توحیدی» است. از این نظر گرچه این دو فیلم از نظر موضوعی کمی به هم شبیه هستند اما در دو ژانر متفاوت ساخته شدهاند. «مرد عوضی» هیچکاک در زمرهی بهترین آثار او قرار نگرفت اما در ایران «مرد عوضی» محمدرضا هنرمند در زمرهی یکی از بهترین آثار ساخته شده در کارنامهاش قرار گرفت.
نگاهی به داستان فیلم مرد عوضی
«خسرو پذیرش» با بازی «رضا ژیان» مخترعی است که به تازگی توانسته است فرمول جدیدی برای پودرهای ماشین لباسشویی بسازد. او قرار است به زودی با «داریوش» با بازی «پرویز پرستوی» که مدیرعامل شرکتی بهداشتی است دیدار کند. از بد یا خوب حادثه، در روز ملاقات آسانسوری که قرار است آقای مخترع را پیش آقای مدیرعامل ببرد دچار سانحه میشود و سقوط میکند و آثای مخترع بشدت آسیب میبیند. همزمان با این حادثه آقای مدیرعامل به دلیل مشکلات بیسر و ته شرکت به ناگاه دچار سکتهی مغزی میشود.
هر دوی آنها به بیمارستان منتقل میشوند و پزشکی که تخصص مغز است، رای به پیوند مغز میدهد و مغز آقای دانشمند وارد بدن آقای مدیرعامل میشود. این پیوند غریب موجب ایجاد اختلالهایی در رفتار آقای مخترع میشود. از سوی دیگر او که در ذهنش خاطرات زن دیگری زنده است تلاش میکند به همسر مخترع متوفی نزدیک شود و این موجب بروز مشکلات عاطفی برای او میشود.
حاشیههای فیلم مرد عوضی
«مرد عوضی» از همان ابتدا حاشیههایی داشت. نکتهی اول این بود که این فیلم را موسسهی «حوزه هنری» پشتیبانی کرده بود و حمایت از فیلمی کمدی که اشارهای به ارزشهای انقلاب ندارد تا اندازهای غریب مینمود. از سوی دیگر این فیلم در سال 1376 ساخته شد. سالی که پس از برگزاری انتخابات و تغییراتی که صورت گرفت امیدهایی در جامعه ایجاد شده بود و از این نظر این اقدام «حوزه هنری» شاید ریشه در این تغییر داشت. یکی دیگر از حاشیههای این فیلم مربوط به مفاد قانونی آن بود. سازندگان فیلم از لغو قانون صدور پروانه نمایش به شرط حضور در جشنواره فجر، بیشترین بهره را بردند. «مرد عوضی» در سکوت خبری تولید شد، قید حضور در جشنواره را زد و مستقیم به اکران عمومی رسید. این امر موجب شد تا پیش از آنکه رسانهها بخواهند از آن انتقاد کنند و به کنایههای جنسی آن بپردازند در صدر فیلمهای پر فروش سینما قرار بگیرد. این فیلم همچنین دیالوگهایی داشت که خیلی زود بر سر زبانها افتاد و دهان به دهان میشد. یکی از این دیالوگها در جلسات صبح مدیرعامل بازگو میشد که مدام میگفت: «دیشب تا صبح روی یک پروژه کار میکردم».
محمدرضا هنرمند؛ کارگردانی مؤلف و گزیدهکار
«هنرمند» از فیلمنامهنویسی وارد دنیای کارگردانی شد. او که دانشآموختهی رشته مهندسی الکترونیک و مخابرات بود وارد عرصهی سینما شد و با فیلمنامهنویسی کارش را آغاز کرد. او از همان آغاز نشان داد که به ذوق غریبی در فیلمسازی دارد. او پس از ساخت «عزیزم من کوک نیستم» در سال 1380 به ناگهان به نزدیک به دو دهه از سینما خداحافظی میکند و با فیلم «سمفونی نهم» در سال 1397 دوباره به این عرصه باز میگردد.او همچنین با ساخت سریالهایی همچون «زیر تیغ» و «آشپزباشی» نشان داد که در ساخت سریالهایی که بتواند توجه همگان را به خود جلب کند استاد است. بازیگر مورد علاقهی او «پرویز پرستویی» است که بارها در آثارش حضور داشته است.
پرویز پرستویی بازیگر همه فن حریف
«پرویز پرستویی» از آن بازیگرانی است که رکورددار دریافت سیمرغ بهترین بازیگر از جشنوارهی فیلم فجر است. او با حضور در کلاسهای «بهرام بیضایی» به تئاتر و سینما علاقهمند شد و در سال 1362 با بازی در فیلم «دیار اشقان» موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد. او با بازی در فیلمهایی همچون «لیلی با من است»، «آدم برفی» و «مارمولک» نشان داد که از عهدهی هر نقشی بر میآید.شاید یکی از بازیهای مهم او در فیلم «آژانس شیشهای» و ایفای نقش «حاج کاظم» بود که توانست سیمرغ بهترین بازیگر جشنوارهی فیلم فجر را بگیرد و در ادامه با حضور در آثاری همچون «بید مجنون»، «به نام پدر» و «بادیگار» بار دیگر موفق به دریافت این عنوان شد.
او از سال 1362 تاکنون در بیش از چهل فیلم ایفای نقش کرده است که به طور متوسط هر سال در یکی فیلم حضور داشته است. اما او در حوزهی سریالهای تلویزیونی چندان پر کار نبوده است و تقریبا تمام سریالهای تلویزیونی او در شبکه یک بوده است. او همچنین دو سریال در شبکهی خانگی بازی کرده است که با استقبال مخاطبان مواجه شد.
فیلم مرد عوضی را چگونه ببینیم؟
فیلم مرد عوضی را در پلانو با کیفیت عالی ببینید و ازتماشای آنلاینفیلم لذت ببرید.