تیمساری به دلیل بدخویی و سلطهجویی با همسر خود اختلاف دارد که در نهایت به جدایی آنها منجر میشود. این تیمسار به خدمتکار خانهی خود تجاوز میکند و از او صاحب فرزندی میشود. سالها بعد وقتی پسرش به جوانی میرسد باید تاوان کارهای پدرش را پس دهد.
فیلم اشباح؛ وقتی پسران باید تاوان کار پدران را پس دهند
فیلم «اشباح» اثری درام است که زندگی تیمسازی متعلق به جامعهی اشرافی را روایت میکند. این تیمساز در زندگی شخصی با همسرش مشکلاتی دارد که آنها را به آستانهی جدایی رسانده است. از سوی دیگر این تیمسار پسری دارد که به اجبار از خانه تبعید شده است اما اقدامات این تیمسار بعدها سرنوشت پسرش را تحت تاثیر قرار میدهد.«داریوش مهرجویی» کارگردان این اثر است. این فیلم اقتباسی از «اشباح» اثر معروف «هنریک ایبسن» است که به سبک ایرانی دراماتیزه شده است. «مهرجویی» کارگردان بزرگ و نامدار ایرانی و از چهرههای اصلی سینای موج نوی ایران است که بیشتر به واسطهی شهرتش در فیلمهایی همچون «گاو»، «اجارهنشینها» و... شناخته میشود و در این فیلم دست به اقتباس از اثری نروژی زده است.
در فیلم «اشباح» بازیگرانی همچون «مهتاب کرامتی»، «همایون ارشادی»، «مهدی سلطانی»، «رابعه مدنی» و «ملیکا شریفینیا» ایفای نقش میکنند. این فیلم در سی و دومین جشنوارهی فیلم فجر حضور داشت و در همان سال اکران شد که نقدهای متفاوتی به آن شد.
نگاهی به داستان فیلم اشباح
در این فیلم شاهد حضور تیمسازی هستیم که در زندگی شخصی با همسرش به بنبست رسیده است و تلاشهای اطرافیان برای بهبود روابط آن دو به بنبست میرسد. تیمسار که شخصیتی سلطهجویی دارد و مدام مست میکند به اهالی خانه مدام دستور میدهد. او همیشه با همسرش بحث و جدال میکند و سرانجام در یکی از آن بدمستیهایش به خدمتکارش تجاوز میکند و او را باردار میکند. مدتها بعد وقتی پسر او با نام مازیار به خانه بر میگردد و درگیر عشقی میشود، بر سر راه او موانع مختلفی قرار میگیرد. او به نوعی باید تاوان کارهای پدرش در جوانی را پاسخ دهد.شاید استفاده از عنوان اشباح در این فیلم اشارهای به این باشد که هر یک از شخصیتهای داستان همچون اشباحی سرگردان به دنبال خلوت زندگی خود هستند اما سایهی سنگین گذشته در زندگی آنها مدام آنها را از هم دور میکند.
داریوش مهرجویی؛ نامی که از سینمای ایران فراموش نمیشود
از دههی 40 شمسی تاکنون نزدیک به شش دهه از فیلمسازی مهرجویی میگذرد. او در هر دورهای بر اساس مقتضایت زمانهی خود دست به فیلمسازی زده است. فارغالتحصیل فلسفه از کالیفرنیای آمریکاست در دههی 40 شمسی با فیلم «گاو» بشدت خوش درخشید و از جریانسازان اصلی موج نوی سینمای ایران بود. این فیلم که تفسیرهای فراوانی از آن شد همواره در محافل روشنفکری ایران به عنوان فیلمی مهم از آن یاد شده است و سالها در مجلات تخصصی فیلم به عنوان فیلم اول هر ایرانی از آن یاد شده است. او بعدها پس از انقلاب «اجارهنشینها» را ساخت که در آن مقطع زمانی انتقادی به ساخت و سازهای بیبرنامه و بیحساب و کتاب در تهران بود. در ادامه «هامون» را ساخت که فیلمی دربارهی زندگی پر تلاطم یک زوج بود. در ادامه او به ساخت فیلمهایی با مضمونهای اجتماعی بیشتر رفت که «نارنجیپوش» یکی از آنها بود. با بررسی آثار او در سالهای مختلف میتوان دید که این فیلمسازی که موفق به دریافت جایزهی شوالیه از فرانسه شده است و از بسیاری از جشنوارههای مهم بینالمللی توانسته است جایزهای کسب کند در زمرهی سینماگران فراموشنشدنی تاریخ ایران قرار دارد.
ملیکا شریفینیا؛ دریافت نخستین جایزهی ملی
«ملیکا شریفینیا» دختر «محمدرضا شریفینیا» و «آزیتا حاجیان» از هنر گرافیک و طراحی جلد وارد عرصهی بازیگری شد. او پس از بازی در چند فیلم و سریال توانست تجربههایی بدست آورد و در فیلم «اشباح» مهرجویی موفق شد این سیر را به نقطهای برساند و برندهی جایزه از جشنوارهی فیلم فجر شود. او به دلیل بازی در فیلم «اشباح» موفق به دریافت دیپلم افتخار نقش مکمل زن از سی و دومین جشنوارهی فیلم فجر شد. «شریفینیا» نشان داده است که به راستی بازیگری در کنار تجربهآموزی باید در ژن آدمیزاد نیز وجود داشته باشد و او با داشتن پدر و مادری بازیگری توانسته است در این مسیر قدم بردارد.
ایبسن در ایران
«هنریک ایبسن» از آن نمایشنامهنویسانی مشهور جهان است که اصالتی نروژی دارد. او که یکی از استوانههای ادبیات نروژ محسوب میشود در عرصهی نمایشنامهنویسی همردیف با «شکسپیر» و «سوفوکل» قرار دارد. برای نخستین بار «منوچهر انور» بود که با ترجمهی «عروسکخانه» این نمایشنامهنویس را به ایرانیان معرفی کرد. آثار او حال و هوایی رمانتیک دارند و در آثارش صنعتی شدن اروپا و تاثیرات آن بر خانواده مورد بررسی قرار گرفته است. مهرجویی دربارهی اقتباس از این اثر گفته بود: «چون حال و هوای این نمایشنامه که در قرن 19 نوشته شده است، شبیه حال و هوای حال حاضر ایران است، این نمایشنامه را انتخاب کردم». چندی پیش نیز اعلام شد که تمامی آثار «هنریک ایبسن» در ایران قرار است زیر نظر مترجمی نروژی ترجمه شود.
فیلم اشباح را چطور ببینیم؟
فیلم اشباح را میتوانید در سایت پلانو با کیفیت HD تماشا کنید. همراه با پلانو از تماشای آنلاین فیلم لذت ببرید.