«فرید» مردی است در آستانهی میانسالی که سالها برای رویاهایش تلاش کرده است اما موفق به تحقق آنها نشده و از این رو آدمی سرخورده است که زندگی او در آستانهی فروپاشی قرار دارد. او به همراه پسرش برای کاری به سیستان میرود و در آنجا با یکی از دوستان قدیمیاش روبه رو میشود که زندگی او را تغییر میدهد.
فیلم شعلهور؛ شعلهور از سرخوردگی و ناکامی
فیلم «شعلهور» درامی است دربارهی مردی که احساس سرخوردگی میکند زیرا نتوانسته است به جایگاهی که دوست داشته در زندگی دست یابد. این موضوع زندگی او را تحت تاثیر قرار داده و عواقب آن بر زندگیاش سایه انداخته است.
«حمید نعمتالله» کارگردان این فیلم است. «نعمتالله» به خانوادهای اهل سینما تعلق دارد و با دستیار کارگردانی کارش را در سینما آغاز کرد. مدتی دستیار کارگردان «مسعود کیمیایی» بود با فیلم «بوتیک» برای نخستینبار در مقام کارگردان وارد عرصهی سینما شد. او با ساخت آثار دیگری در مقام نویسنده و کارگردان خودش را به عنوان یکی از کارگردانان صاحب سبک سینمای ایران معرفی کرده است.
در فیلم «شعلهور» بازیگرانی همچون «امین حیایی»، «دارا حیایی»، «زری خوشکام»، «بهمن پرورش»، «فرید قبادی» و «پانتهآ مهدینیا» ایفای نقش کردهاند. این فیلم به دلیل درخشش «امین حیایی» در ایفای نقش موفق به دریافت دیپلم افتخار سی و ششمین جشنوارهی فیلم فجر شد و در مرداد 1397 در سینماها اکران شد و توانست بیش از یک میلیارد تومان فروش داشته باشد.
مواجهه با قهرمانی نامتعارف
از ویژگیهای سینمای «حمید نعمتالله» حضور قهرمانهای عجیب در فیلمهای اوست. در آثار او قهرمانها سیاه و سفید نیستند بلکه خاکستری هستند و مزایا و معایب خود را دارند. توجه به این نکته عامل مهمی در درک و رمزگشایی از سینمای او محسوب میشود.
در فیلم «شعلهور» شاهد مردی به نام «فرید» با بازی امین حیایی هستیم که به دلیل نرسیدن به آرزوهایش بسیار سرخورده است. سکانسهای ابتدایی فیلم شاهد پرواز هواپیمایی هستیم که در آسمان جولان میدهد و از این سو به آن سو میرود. این هواپیمای کنترلی که «فرید» آن را ساخته است نشانگر آروزهای دور و درازی است که در سر دارد اما نتوانسته است به آنها دست یابد.
پس از پایان تیتراژ با «فرید» مواجهه میشویم که همسرش قصد طلاق دارد و مجبور است با پسرش زندگی کند. «فرید» که احساس میکند یک بازندهی واقعی است به همراه پسرش به سیستان و بلوچستان سفر میکند و در آنجا با یکی از دوستان قدیمی خود مواجه میشود که در گمنامی به نجات مردم مشغول است. این رویارویی موجب تحولی در شخصیت او میشود.
فیلم شعلهور روایتی متفاوت از سیستان و بلوچستان
استان سیستان و بلوچستان یکی از استانهای کم برخوردار است که به دلیل کمآبی با بحرانهای بسیاری دست و پنجه نرم میکند. این استان معمولا محل ترانزیت مواد مخدر یا درگیری با افراطیون اسلامی در فیلمها توصیف شده است و کمتر به جاذبههای گردشگری آن پرداخته شده است. در این فیلم «حمید نعمتالله کوشیده است تصویر متفاوتی از سیستان ارایه دهد و به همین دلیل با آداب و رسوم و زیباییهای گردشگری این استان آشنا میشویم.
سفر به سیستان تاثیر زیادی روی شخصیت اصلی داستان دارد به همین دلیل نماهای بسیاری از این شهر را در فیلم شاهد هستیم. شاید در یک طبقهبندی دیگر بتوان گفت که «شعلهور» فیلمی در ژانر سفر قرار دارد همچون فیلم «خاطرات موتورسیکلت» که موجب تحول شخصیت میشود.
پسر کو ندارد نشان از پدر
«شعلهور» نخستین حضور «دارا حیایی» در عرصهی سینما در کنار پدرش بود. او در این فیلم نقش پسر «فرید» را بازی میکند و گرچه موقعیت خاصی برای عرض اندام در برابر پدرش ندارد اما به خوبی توانسته است شخصیت یک نوجوان را ایفا کند.
«امین حیایی» در مصاحبهای گفته بود که دوست داشته است پسرش در کنار خودش وارد عرصهی سینما شود و در این فیلم رویای او محقق شده است.
نقشی در قامت سیمرغ
«امین حیایی» که دوبار موفق به دریافت جایزهی سیمرغ بهترین بازیگر جشنوارهی فیلم فجر شده است در سی و ششمین جشنواره نیز در آستانهی گرفتن سومین سیمرغ بود. او با بازی متفاوت از آنچه در سالهای اخیر داشت توانست نظر داوران را جلب کند که در نهایت به دیپلم افتخار رسید.
«امین حیایی» از بازیگران پر کار سینمای ایران محسوب میشود و از اوایل دههی 70 مشغول به بازیگری است و بیش از سه دهه است که بیوقفه در سینما و تلویزیون ایران حضور دارد. در ابتدا او به دلیل ظاهرش بسیار مورد توجه اهالی سینما قرار میگرفت زیرا تضمینی برای فروش فیلمهایش بود.در سالهای اخیر اما او به سمت ایفای نقشهای متفاوت رفته است که شاید یکی از دلایل آن ورود به میانسالی باشد.
«حمید نعمتالله» کارگردانی مولف
نخستین فیلم «حمید نعمتالله» بوتیک نام داشت که در سال 1382 اکران شد و هنوز که هنوز است از این اثر به عوان بهترین کار این کارگردان یاد میشود. او از کارگردانهایی است که در آثارش با تعدد شخصیت مواجه نیستیم زیرا تلاش میکند زندگی قهرمان خود را از جنبههای مختلف مورد توجه قرار دهد.
همچنین مدتهاست که در مطبوعات سینمایی قلم میزند و حتی با همسرش در شورای سردبیری نشریهای ادبی حضور دارد. آثاری همچون «آرایش غلیظ»، «رگ خواب» و «بیپولی» در زمرهی آثار موفق او قرار دارد. او در بسیاری از سریالهای تلویزیونی نیز در مقام نویسنده حضور داشته است که یکی از آنها «وضعیت سفید» بود که مخاطبان بسیاری داشت.
البته او یک فیلم توقیفی هم در کارنامه داشت. «قاتل وحشی» اثر ممنوعهی او بود که پس از اکران در جشنواره توقیف شد و پس از چند سال پیگیری سرانجام توانست فقط مجوز اکران در خارج از کشور را به دست آورد.
فیلم شعلهور را چگونه ببینیم؟
برای دیدن فیلم شعلهور پلتفرم پلانو را مد نظر داشته باشید. ببینید و از تماشای آنلاین آن لذت ببرید.