اثری کمدی سیاسی ایرانی است. داستان مردی پُرحاشیه که سودای رسیدن به کرسی مجلس دارد و برای رسیدن به این مقصود حتی دعوت حزب رقیب را لبیک میگوید و تغییر حزب میدهد
«فیلم مارموز»؛ وقتی «قدرت» وارد گود سیاست میشود
فیلم «مارموز» اثری کمدی سیاسی ایرانی است که داستان مردی پُرحاشیه را روایت میکند. مردی که سودای رسیدن به یکی از کرسیهای مجلس را دارد و برای رسیدن به این مقصود حتی دعوت حزب رقیب را لبیک میگوید و تغییر حزب میدهد و به جناح مخالف میپیوندد تا از این طریق بتواند آرزوی خود را محقق کند.
«کمال تبریزی» کارگردان سرشناس ایرانی این فیلم را کارگردانی کرده است. مردی که فیلم «مارمولک» او جنجالیترین و پُرفروشترین فیلم تاریخ پس از انقلاب لقب گرفته است. فیلمنامهنویس این اثر نیز «آیدین سیار سریع» است که از طنزنویسی و انتشار کتاب وارد گود فیلمنامهنویسی شده است و این نخستین تجربهی او در نگارش فیلمنامه است.
در فیلم «مارموز» بازیگرانی همچون «حامد بهداد»، «ویشکا آسایش»، «آزاده صمدی»، «مانی حقیقی»، «محمد بحرانی» و «رضا ناجی» ایفای نقش میکنند. این فیلم در آذر 1397 اکران شد و توانست بیش از شش میلیارد و پانصد میلیون تومان فروش داشته باشد و بار دیگر نام «کمال تبریزی» را سر زبانها بیاندازد.
نگاهی به داستان فیلم «مارموز»
«قدرتالله صمدی» مردی است که زندگی چندان متعادل نیست اما به یک سری اصول اعتقاد دارد و برای اصولش مبارزه میکند. او مردی از طبقهی فرودست جامعه است او در دانشگاه به «خودسر» معروف است، فردی که تندور است و از قضا این تندروی او موجب میشود اسم و رسمی برای خود در کند. این فرد در میان مردم به قدرت «سه ضرب» و قدرت «شبپره» شهرت دارد و با دیدن پلانهای فیلم میبینیم که این القاب پُر بیراه هم نیستند.
شهرت «قدرت» با تعطیلکردن کنسرتی که وزیر ارشاد در آن حضور داشت آغاز میشود؛ او به بهانهی بمبگذاری در سالن سینما همه را از آنجا بیرون میکند تا مانع اجرای این کنسرت شود. از همینجاست که او مورد علاقهی حزب تندرو قرار میگیرد اما پس از مدتی او را کنار میگذارند.
در پی این اتفاق او با روزنامهنگاری آشنا میشود که سابقا در دانشگاه با او همکلاس بوده است. این روزنامهنگار به او پیشنهاد حضور در انتخابات مجلس را میدهد و این طور میشود که «قدرت» از سوی حزب رقیب وارد گود سیاست میشود اما پایانی دراماتیک در انتظار اوست. «قدرت» مردی ساده و بیآلایش است و گرچه چندین کلمهی سیاسی در آستین دارد اما به خوبی با معنای آنها آشنا نیست و از آنها برای پزدادن بهره میبرد. «مارموز» گرچه فیلمی سیاسی است اما باید توجه داشت که کمدی تلخی است.
غوغای پیش از اکران «مارموز»
از همان ابتدا که خبر ساخت این فیلم منتشر شد این انتظار را در میان علاقهمندان به سینما برانگیخت که «کمال تبریزی» بار دیگر قرار است فیلمی در حد و اندازههای «مارمولک» بسازد. ترکیب یک طنزنویس کارکشته در ستون مجلات و کارگردانی که ساخت بهترین کمدی ایرانی را در کارنامهاش داشت موجب شده بود دربارهی این فیلم تصورات بسیاری شود.
اکران «مارموز» نشان داد که این فیلم بر خلاف «مارمولک» کمی صریحتر است و بیشتر سوگیری اجتماعی دارد. گرچه این فیلم مملو از عناصر کمدی است اما اصالت آن سیاسی است زیرا بر پایهی بسیاری از سوگیریهای سیاسی که در ادبیات سیاسی رایج کشور بنا شده است. این فیلم قصد داشت برخی بحرانها و مشکلات سیاسی کشور را برای مخاطب روایت کند.
از «لیلی با من است» تا «مارموز»
«کمال تبریزی» که وارد شصت سالگی شده است از آن کارگردانهای پُر حاشیهی سینمای ایران است. او در سال 1338 متولد شد و در پس از انقلاب از در جریان تسخیر لانهی جاسوسی به عنوان فیلمبردار و عکاس حضور داشت. البته مدتی هم دستیار «ابراهیم حاتمیکیا» بوده است.
از سوی دیگر نام «کمال تبریزی» با آثار توقیفی گره خورده است. فیلمهای «در مسلخ عشق» و «خیابانهای آرام» از جمله آثار توقیفی او هستند که تاکنون فرصت اکران نیافتهاند. البته فیلم «مارمولک» او نیز پس از سه هفته اکران در سال 1382 توقیف شد تا اینکه در سال 1401 از صدا و سینما پخش شد.این کارگردان نشان داده است که میداند چطور فیلم طنز بسازد و چطور از بازیگر خود بازی بگیرد. بازی دیدنی و باورنکردنی «پرویز پرستویی» در «لیلی با من است» و «مارمولک» نشان داده است که او استاد بازیگردانی است.
در فیلم «مارموز» نیز او به سراغ بازیگری رفته است که اصلا سابقهای در فیلم طنز نداشت. «حامد بهداد» بیشتر در فیلمهای جدی حضور داشت و با آن دیوانهبازیهایش و حرکات سریع بدن بیشتر بازیگری شناخته میشد که میتوانست در فیلمهای اجتماعی درخشش داشته باشد.
درخشش در جشنوارههای خارجی
فیلم «مارموز» گرچه در جشنوارههای داخلی چندان دیده نشد اما در جشنوارههای «فیلم بوسان»، «گردشگری فیلمهای ایرانی در استرالیا» و «سینه ایران-تورنتو» مورد توجه منتقدان قرار گرفت و در جشنوارهی اخیر برندهی جایزهی بهترین بازیگر مرد شد.
از ستوننویسی تا فیلمنامهنویسی
«آیدین سیار سریع» را به واسطهی ستون طنزش در برخی از مجلات و روزنامهها میشناسند. مردی که موجب بسته شدن جراید نیز و برخی نیز از سردبیران نیز از او اعلام براعت کردند. او دربارهی نوشتن این فیلمنامه گفته است که از سر بیکاری به فیلمنامهنویسی روی آورد و از قضا سوژهای در ذهنش داشت که سالها به دنبال بسط آن بود اما فرصت این کار را نمییافت تا اینکه در یکی از تعطیلات اجباری به دلیل تعطیلی یکی از جراید تصمیم گرفت در یک بازهی دو ماهه این فیلمنامه را بنویسد. از قضا فیلمنامه مورد پسند کارگردان و تهیهکننده قرار گرفت و پس از مدتی مجوز ساخت آن صادر شد و مدتی بعد ثمرهی دو ماههی آقای ستوننویس روی پردهی سینماها رفت.
«حامد بهداد» مردی برای تمام فصول
این بازیگر اصالتا خراسانی در نیشابور بزرگ شد و در دانشگاه آزاد وارد رشتهی بازیگری شد. او که علاقهی بسیاری به ورزش بوکس داشت با حضور در فیلم «آخر بازی» راه صد ساله را یکشبه درنوردید و کاندیدای دریافت جایزهی سیمرغ شد. از آن پس بود که او بارها در فیلمهای مختلف ایفای نقش کرد و با بازی در فیلم «کسی از گربههای ایرانی خبر نداره» موفق شد به جایزهی کن راه یابد.
البته هنرهای این بازیگر به حضور در فیلمها محدود نمیشود بلکه وی با خواندن چندین تک آهنگ نیز نشان داده است که دستی در موسیقی دارد. حضور او در سینما محدود به بازیگری نیست و در پشت صحنهی فیلمها نیز فعالیت دارد.
فیلم مارموز را چطور ببینیم؟
مارموز را میتوانید در سایت پلانو با کیفیت HD تماشا کنید. همراه با پلانو از تماشای آنلاین فیلم لذت ببرید.