«کسری» پسر نوجوانی است که پدرش به الکل اعتیاد دارد و مادرش به دلیل وضعیت نابسامان اقتصادی پدر خانه را ترک کردهاست. «کسری» و پدرش در خانهی مادربزرگ زندگی میکنند. پدر «کسری» که سابقا راننده تاکسی بوده به دلیل اعتیاد به الکل نمیتواند پروانه تاکسی خود را بگیرد و به همین دلیل رو به پرورش زالو آوردهاست
فیلم «آستیگمات»؛ فیلمی دربارهی بلوغ نوجوانان
فیلم «آستیگمات» درامی اجتماعی دربارهی خانوادهای از هم گسیخته است، خانوادهای که پدر آن تلاش میکند در عین گسیختگی مهارش کند و نقطهی پایانی بر مشکلات خانواده بگذارد. این درام توسط پسری در آستانهی بلوغ روایت میشود که در خانواده به هیچ گرفته میشود و صرفا معلمش به او توجه میکند.
«مجیدرضا مصطفوی» کارگردان و تهیهکنندهی این فیلم است و در کار نگارش فیلمنامه نیز مشارکت داشته است. او در اواخر دههی 70 شمسی در اصفهان به فیلمسازی علاقهمند شد و پس از مدتی به تدوین فیلم روی آورد. در کارنامهی هنری او تدوین بیش از 100 فیلم کوتاه به چشم میخورد. نخستین فیلم او با عنوان «انارهای نارس» در سال 1392 در جشنوارهی فیلم فجر برندهی دو جایزه شد. «آستیگمات» دومین فیلم بلند اوست که به دلیل برچسب «سیاهنمایی» از راهیابی به جشنواره بازماند.
در این فیلم بازیگران بسیار سرشناسی همچون «نیکی کریمی»، «محسن کیایی»، «باران کوثری»، «حسین پاکدل»، «هادی حجازیفر» و «سیامک صفری» ایفای نقش میکنند. این فیلم 85 دقیقهای در آبان 1397 اکران شد و توانست یک میلیارد و 600 میلیون تومان فروش داشته باشد.
نگاهی به داستان فیلم «آستیگمات»
این فیلم به مسائل بلوغ در میان نوجوانان میپردازد. «کسری» پسر نوجوانی است که پدرش به الکل اعتیاد دارد و مادرش به دلیل وضعیت نابسامان اقتصادی پدر خانه را ترک کردهاست. «کسری» و پدرش در خانهی مادربزرگ زندگی میکنند. پدر «کسری» که سابقا راننده تاکسی بوده به دلیل اعتیاد به الکل نمیتواند پروانه تاکسی خود را بگیرد و به همین دلیل رو به پرورش زالو آوردهاست و تصور میکند با به ثمرنشستن این ایده اقتصاد نابسامان خانواده نضج خواهد گرفت.
اما این تصورها به یکباره نقش برآب میشوند وقتی که پدربزرگ که مدتهاست از خانه رفتهاست به آنجا باز میگردد و اعلام میکند قصد دارد خانه را بفروشد. حالا خانواده با مشکل دیگری مواجه میشود که همانا بیسرپناهی است.
در این گیرودار کسی به «کسری» توجهی ندارد و معلم کلاس است که پای صحبتهای او مینشیند و حتی برای گوشزد به خانواده به خانهی آنها مراجعه میکند. این فیلم با بازگویی این روایتهای متعدد تلاش میکند وضعیت بحرانی نوجوانان در این شرایط را به خانوادهها اخطار دهد.
چرا «آستیگمات»؟
شاید پرسشی که برای مخاطب در حین تماشای این فیلم بوجود آید این باشد که چرا «آستیگمات» و این بیماری چشمی چه ارتباطی به این داستان دارد. «آستیگمات» عارضهای چشمی است که به دلیل گردنبودن چشم بوجود میآید و بازتاب معوج نور در چشم موجب میشود بخشی از تصویری که میبینیم در مرکز قرار بگیرد و بخش دیگری مبهم باشد.
در فیلم نیز شاهد آن هستیم که «پارسا» پسری عینکی است و این موضوع در ابتدا و پایان فیلم نیز دیده میشود. به بیانی دیگر کارگردان قصد داشته است با نشاندادن مشکلات از منظر این کودک به مخاطب تلنگری بزند تا تلاش کند که در میان این همه مشکلاتی که به تصویر کشیدهمیشوند و در کانون توجه دوربین سینما قرار دارند، موضوعی که از آن غافل شدهایم همان «پارسا» است که در حال تجربهی این شرایط در یکی از مهمترین بزنگاههای زندگی خود است.
بازی متفاوت « کیائی» و «کریمی»
«محسن کیائی» همواره به دلیل شوخیها و بذلهگوییهایش در فیلمها و سریالهای ایرانی شناخته میشود اما در این فیلم بازی متفاوتی از او شاهد هستیم که در عین اینکه فردی معتاد به الکل است با چنگ و دندان از خانواده و زندگی زناشوییاش دفاع میکند. از این نظر او کاملا در اختیار فیلم در آمده است.
از سوی دیگر «نیکی کریمی» نیز با بالارفتن سن و سال به این نتیجه رسیدهاست که دیگر از آن جذابیت سابق در فیلمها برخوردار نیست و در این فیلم در نقش یک معلم دلسوز ظاهر شدهاست، شخصیتی که شاید کمتر در فیلمهای او دیده باشیم.
البته کارگردان به این موارد بسنده نکردهاست و شاهد حضور «بهنوش بختیاری» در یکی از سکانسهای پایانی با گریمی سنگین هستیم. به نوعی کارگردان تلاش کردهاست در این فیلم از تمام بازیگران کلیشهزدایی کند.
فیلم آستیگمات را کجا ببینیم؟
همراه با پلانو باشید و از تماشای آنلاین فیلم لذت ببرید.