«مردی بدون سایه» ماجرای زوجی است که زندگی خوبی دارند اما مرد داستان به دلیل بدبینی به همسرش به بحرانی بدون بازگشت دامن میزند.
«مردی بدون سایه»؛ سوءظن و بحران زندگی
«مردی بدون سایه» درامی اجتماعی است که تلاش میکند خیانت را در زندگی زناشویی روایت کند. مردی که در اثر سرخوردگی در محیط کار و مشکلات مالی به همسرش بدبین میشود و به ناگهان تصمیمی میگیرد دربارهی او تحقیق کند. اما این تحقیقات منجر به فاجعهای در زندگی او میشود.
«علیرضا رئیسیان» کارگردان، تهیهکننده و نویسندهی این فیلم است. او دانشآموختهی رشتهی کارگردانی از دانشکدهی صداوسیماست و «مردی بدون سایه» آخرین اثر سینمایی او محسوب میشود. او تاکنون هفت فیلم ساخته است که «چهل سالگی»، «دوران عاشقی» و «مردی بدون سایه» آثار متاخر او هستند در مجموع میتوان آنها را یک سهگانه نام داد. او این سه اثر را در یک بازهی زمانی دهساله ساخته است و تلاش کردهاست به روابط زناشویی و مشکلات آن بپردازد.
در فیلم «مردی بدون سایه» بازیگرانی همچون «لیلا حاتمی»، «علی مصفا»، «فرهاد اصلانی»، «امیر آقایی» و «گوهر خیراندیش» ایفای نقش میکنند. این فیلم برای نخستین بار در سال 1397 در جشنوارهی فلیم فجر اکران شد و یکسال بعد روی پردهی سینماها نمایش دادهشد و توانست یک میلیارد و سیصد میلون تومان فروش داشته باشد.
مردی که به «سایه»اش نرسید
صحنهی آغازین فیلم با یک فیلم دیگر آغاز میشود. فیلمی که در آن موضوعی ناموسی رخ میدهد اما به یکباره تماشاگر متوجه میشود که آن موضوع فیلمی دیگر است که تقریبا سوژهاش با سوژهی فیلم حاضر یکی است.
«ماهان» با بازی «علی مصفا» مردی است علاقهمند به زندگی و عاشق فیلمسازی. او در حال ساخت فیلمی دربارهی موضوع خیانت در زندگی زناشویی است اما فیلم او موفق به دریافت جایزه از ارشاد نمیشود و به همین دلیل کمی سرخورده است. در مقابل «سایه» با بازی «لیلا حاتمی» را شاهد هستیم که او به عنوان مترجم در یک شرکتی خصوصی مشغول به کار است و روابط حسنهای با رئیس خود دارد.
«ماهان» که کمی مشکلات اقتصادی دارد وقتی موفقیت همسرش را میبیند به او اندکی حسادت میکند و تلاش میکند کمی در زندگی او کنجکاوی کند زیرا از این نگران است که همسرش به او خیانت کرده باشد. اما این کنجکاوی منجر به بروز مشکلاتی میشود که مسیر زندگی او را تغییر میدهد.
سکانسی در اسپانیا
یکی از سکانسهای به یاد ماندنی این فیلم سفر «سایه» با زنی خارجی در کشور اسپانیا است. آنها در ساحل با هم دربارهی موضوع عشق گپ و گفت میکنند و کارگردان قصد دارد از این طریق نگاه به مقولهی عشق را در دو فرهنگ مختلف به تصویر بکشد.
موضوع خیانت در سینمای ایران
موضوع خیانت همسر از موضوعاتی بود که از دههی 70 شمسی در سینمای ایران به سوژهای برای ساخت فیلم تبدیل شد و بسیاری از کارگردانان بزرگ تلاش کردند آثاری در این ژانر بسازند.
شاید یکی از مهمترین این فیلمها «چارشنبه سوری» بود که شروعی بر این جریان بود. این روند در دههی 70 و 80 نیز ادامه داشت و فیلم «رئیسیان» نیز شاید یکی از آثار متأخر این ژانر باشد. این ژانر در ددهی 90 بسیار مورد انتقاد قرار گرفت و کارگردانان تلاش کردند از ساخت چنین فیلمهایی فاصله بگیرند.