«ماجرای نیمروز:رد خون» دربارهی عملیات مرصاد و مقابلهی ایران در برابر حجوم نیروهای سازمان مجاهدین خلق است. نیروهای ایرانی که از این حمله آگاه میشوند تصمیم میگیرند فرماندهی این عملیات را با اعزام دو نیرو در بغداد ترور کنند تا مانع این حمله شوند، اما سرنوشت دیگری در انتظار آنهاست.
«ماجرای نیمروز: رد خون»؛ روایتی از عملیات مرصاد
«ماجرای نیمروز: رد خون» فیلمی تاریخی دربارهی اتفاقاتی است که پس از پذیرش قطعنامه 598 از سوی ایران در سال 1367 رخ میدهد. در حالی سازمان مجاهدین قصد نفوذ در خاک ایران را دارد، دو نیروی امنیتی ایران به بغداد میروند تا فرماندهی این عملیات را ترور کنند اما ماجرا به گونهی دیگری رقم میخورد.
«محمدحسین مهدویان» کارگردان این فیلم است. او دارای کارشناسی سینما از دانشگاه سوره است و از دههی 90 وارد حوزهی فیلمسازی شد. نخستین فیلم او با عنوان «ایستاده در غبار» در نخستین گام بهترینفیلم جشنوارهی فیلم فجر در سال 1394 شد. او با ساخت «ماجرای نیمروز»، «لاتاری» و سریال «زخم کاری» توانست به کارگردانی صاحب سبک در سینمای ایران تبدیل شود. او بارها گفته است که به حوادث تاریخی پیرامون جمهوری اسلامی علاقهی بسیاری دارد و تلاش کرده است این اتفاقات را در فیلمهایش بازتاب دهد.
در این فیلم بازیگرانی همچون «هادی حجازیفر»، «جواد عزتی»، «بهنوش طباطبایی»، «محسن کیایی» و «هستی مهدوی» ایفای نقش میکنند. این فیلم در سال در سال 1397 اکران شد و پس از اکران در سال 1398 توانست بیش از شش میلیارد تومان در سینماها فروش داشته باشد. این فیلم در سی و هفتمین جشنوارهی فیلم نامزد دریافت جایزه در 12 بخش شناخته شد اما در پایان توانست سه سیمرغ را از آن خود کند. در ادامه پلانو به معرفی این فیلم میپردازد.
عملیاتهای «فروغ جاویدان» و «مرصاد»
«فروغ جاویدان» عنوان عملیاتی بود که نیروهای سازمان مجاهدین خلق در سال 1367 با حمایت صدام حسین آغاز کردند و به گفتهی سرکردهی این گروه قصد داشتند ظرف 48 ساعت به تهران برسند. این عملیات پس از پایان پذیرش قطعنامه آغاز شد و در مدت کوتاهی نیروهای مجاهدین تانستند به کرمانشاه برسند اما برخلاف تصور آنها، کردها مقابل آنها ایستادگی کردند و برنامهریزیهای آنها دچار اشتباهات محاسباتی شد.
عملیات «مرصاد» عملیات پاتک جمهوری اسلامی ایران به نیروهای مجاهدین خلق بود که با بیش از سه هزار خودروی نظامی به داخل ایران نفوذ کرده بودند. فرماندهی این عملیات را «علی صیاد شیرازی» بر عهده داشت و توانستند مقابل نیروهای مجاهدین ایستادگی کنند.
نگاهی به داستان فیلم «ماجرای نیمروز: رد خون»
داستان این فیلم روایت عملیات مرصاد و چگونگی مواجههی با حملهی یازمان مجاهدین خلق به داخل ایران است. وقتی نیروهای ایرانی از حملهی سازمان مجاهدین خلق آگاه میشوند تلاش میکنند با فرستادن دو نفر برای کشتن فرماندهی عملیات، عباس زریباف، وارد بغداد میشوند. ماموریت آنها به قتل رساندن این فرمانده است اما برنامهی آنها درست پیش نمیرود.
در فیلم شاهد صحنههای ورود نیروهای سازمان مجاهدین خلق به داخل ایران هستیم و صحنههای بسیاری از زد و خورد آنها در فیلم دیده میشود. همچنین شاهد برخورد آرای ایدئولوژیک میان نیروهای ایرانی، عاشق شدن دو جوان و فعالیت نیروهای انقلابی برای مقابله با این حمله هستیم. از سوی دیگر فضای تشنج و سردرگمی میان نیروها همراه با ریتم فیلم به خوبی پیش رفته است.
فیلمنامهای که 29 بار بازنویسی شد
فیلمنامهی فیلم «ماجرای نیمروز: رد خون» بر اساس اعلام عوامل فیلم 29 بار بازنویسی شده است. همچنین برای ساخت صحنههای مربوط به یگان ماشینهای زرهی و سربازانی که آنها را همراهی میکنند بیش از 100 دستگاه ماشین نظامی و تعداد بسیاری سرباز به عنوان سیاهی لشکر در فیلم حضور داشتند.
محمدحسین مهدویان و روایت تاریخ انقلاب
کارگردانهای بسیاری در بعد از انقلاب تلاش کردند حوادث انقلاب را روایت کنند. نخستین آنها شهید «مرتضی آوینی» بود که با «روایت فتح» نبرد نیروها در جبههی انقلاب را روایت میکرد. مدتی بعد از او «ابراهیم حاتمیکیا» تلاش کرد روایتگر انقلاب باشد و در آثارش از «ارتفاع پست» تا «آژانس شیشهای» به نوعی در این حوزه فعالیت میکرد.
«محمدحسین مهدویان» که متولد 1360 است از همان ابتدای کار با مجموعهی «روایت فتح» علاقهاش به تاریخ انقلاب را نشان داد و مستندی درباری زمینههای آغاز جنگ تحمیلی ساخت. او در ادامه با ساخت مستندی دیگر فیلمی ده قسمتی دربارهی سردار شهید حسن باقری ساخت. پس از آن نیز او با ساخت فیلمهای «ماجرای نیمروز» نشان داده است که به این حوزه علاقهمند است.
این کارگردان جوان نشان داده است که به تاریخ انقلاب ایران علاقه دارد و در آثارش همیشه از ژانر مستند بهره برده است و تکنیکهای این ژانر را در فیلمهای خود پیاده کرده است.